A méz csodálatos adomány, amelyet az ember az ősidőktől kezdve hasznosít; legelőször csupán csemegeként került az „asztalra”, a későbbiekben már fontos tápanyagként tekintettek rá. Ma pedig képesek vagyunk felismerni a mézben rejlő gyógyító hatást, ezért gyógytermékként és kozmetikai alapanyagként is hasznosítjuk.

Ma úgy tartjuk, hogy a méz több mint 70 különböző fiziológiai és gyógyhatással rendelkezik; mindemellett az egyik legjobb szénhidrátforrás és vitaminforrás, de jelentős mennyiségben tartalmaz szerves savakat, illóolajokat és a szervezet működéséhez szükséges enzimeket is. Ez utóbbiaknak köszönhetjük a jelentős antibiotikus sajátosságát.

A méz valóságos csodaszer, amelyeket már elődeink is sikeresen alkalmaztak a legkülönfélébb betegségek kezelésében és megelőzésében. Legáltalánosabban ismert gyógyhatása a megfázás esetén gyakorolt jótékony hatása, de a szívgyengeség, a gyomorhurut és a sebek kezelésében is nagy segítségünkre van.

Az egészséges szervezetre is kifejti jótékony hatását; energiát ad és fokozza a fizikai teljesítőképességet, elősegíti a sejtek oxigénellátását, étvágyjavító hatása van, sebet fertőtlenít, kedvezően hat a szívre…

70 fiziológiai- és gyógyhatás egy kanálkában

A méz nagyszerűen alkalmazható az álmatlanság megszüntetésében. Csupán meleg tejben kell elkeverni egy kávéskanálnyi mézet és máris kész a természetes nyugtató.

A méz olyan csodaszer, amely szinte mindenkinek ajánlott, de mégis vannak kivételek. Ne adjunk mézet a csecsemőknek legalább egy éves korukig! A cukorral szemben gyorsabb felszívódást produkál, így kíméli a hasnyálmirigyet, de cukorbetegek természetesen nem fogyaszthatják. A méz kiválóan alkalmazható hormonális alulműködés serkentésére, viszont túlműködés esetén a fogyasztása nem javasolt.

hatsokapu.hu Életmód, Étel-Ital