A hosszú téli hónapok alatt igen kevés vitamint fogyasztunk, aminek eredményeképpen a szervezetünk természetes védekezőrendszere meggyengül. Az immunrendszer általános gyengesége miatt kiszolgáltatottá válhatunk a különböző betegségekkel szemben. A betegségek mellett az úgynevezett tavaszi fáradság okozhat kellemetlen tüneteket; ez az állapot is a vitaminok hiányával magyarázható. Ez az az időszak, mire a szervezetünk az utolsó tartalékait is feléli, így a vitaminok pótlása egyre sürgetőbb. Gyors megoldást a multivitaminok jelenthetnek.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet rendes működéséhez. Egészen kis mennyiségben fogyasztjuk őket, de így is elegendők az egészség megőrzéséhez. A táplálkozás során bevitt vitaminok mennyisége elegendő a fizikai egészség megőrzéséhez, de bizonyos körülmények miatt – például koplalás, bélflóra romlása, tartós alkoholfogyasztás során, illetve bizonyos gyógyszerek hatására – mesterséges vitaminkészítmények szedésére lehet szükség.

A gyógyszertárakban kapható minőségi multivitamin készítmények ideális összetételben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ennek az összetételnek köszönhetően kizárt a túladagolás lehetősége. A készítményekkel kapcsolatban tudni kell, hogy az összetevőkben jelentős különbségek lehetnek, így az egyes gyártók termékei más és más vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket helyezhetnek túlsúlyba.

hatsokapu.hu Egészség