A fogyókúra leglényegesebb alapköve a helyes táplálkozás; a sport, az elegendő alvás és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is nagyon fontos, de ezek csak utána következnek a sorban. Hetven-nyolcvan százalékban az étrenden múlik, sikerül-e elérnünk az álomsúlyunkat és -alakunkat.

A „csodafogyókúrák” átka

A gyors súlyveszteséget ígérő, két-három hónapos kúrák viszont nem vezetnek tartós eredményre. Hiszen vagy be sem tudjuk őket tartani a megfelelő ideig, mert olyan drasztikusak, vagy valóban sikerül megszabadulnunk a súlyfeleslegünktől, de hagyományos táplálkozásunkra visszatérve a kilók azonnal visszaszaladnak ránk; sőt, akár még jobban is elhízhatunk. Ha túl kevés táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, az raktározni kezd, és először a könnyebben felhasználható fehérjéhez és szénhidráthoz nyúl: lebontja az izomzatot, hiszen annak fenntartásához több kalória kell. Mindent megtesz, hogy a szervezet „energiatakarékosan” működhessen. Ha még a zsírbontás kezdete előtt hagyjuk abba a fogyókúrát, és visszatérünk egészségtelen étrendünkhöz, további kilók rakódnak ránk.

Életmódváltás kell

Sokkal hatásosabb tehát, ha a „csodafogyókúrák” helyett étrendet váltunk. Nagyon sokféle diéta létezik; és mindenki számára más válik be, így érdemes kísérletezgetni. Ennek oka nem az, hogy a szervezetünk működik másképp, hiszen mindannyian emberek vagyunk; mindössze annyi, hogy más az ízlésünk és az életritmusunk. Van olyan étel, amelyről egyszerűen nem tudunk lemondani, másról pedig könnyedén; ismerőseink pedig pont fordítva vannak ezzel. Van, aki egyszerűen betartja, hogy este hat után már ne egyen, hiszen a tyúkokkal fekszik; az éjszakai baglyok viszont biztosan megéheznek még éjfélig. Van viszont néhány alapszabály, amely szinte minden diétás étrend része; a sikeres fogyáshoz igyekeznünk kell ezekből a lehető legtöbbet betartani.

Reggelizni kell

Sokan nem reggeliznek arra hivatkozva, hogy olyankor még álmosak, nem is tudnak ételre gondolni; vagy nincs idejük még egy rántottát sem összedobni, inkább majd a munkahelyükön bekapnak valamit ebéd előtt. Azonban általában azok, akik nem reggeliznek, sokkal többet esznek ebédre, hiszen addigra már farkaséhesek lesznek. A túlméretezett ételadagoktól a gyomor kitágul, és legközelebb már csak több étellel tudunk jóllakni. Illetve, a szervezetnek nem is tesz jót, ha egyszer éheztetjük, aztán pedig túlterheljük: azt szereti, ha mindig megkapja a szükséges tápanyagadagját, amely elegendőnek bizonyul számára az utánpótlásig. A mondás szerint „reggelire egyél úgy, mint egy király, ebédre, mint egy herceg, vacsorára pedig, mint egy koldus”. Tehát, az első étkezés legyen bőséges: gondoskodjunk elegendő tápanyagról, amellyel a szervezet kibírja ebédig. Vegyünk magunkhoz fehérjét, vitaminokat és szénhidrátot is, azonban lehetőleg ne gyorsan, hanem lassan felszívódót, ettől kevésbé éhezünk meg. (Lassan felszívódó szénhidrát található a zöldségekben, a gyümölcsökben vagy az olajos magvakban; gyorsan felszívódó pedig a gabonafélékben vagy a cukorban.)

Tízóraira együnk gyümölcsöt

Ha nem bírjuk ki ebédig, vagy nagyon sok idő telik el a két étkezés között, együnk tízóraira egy kis gyümölcsöt. (Ajánlott, hogy a két étkezés között legalább 3-4, legfeljebb 6-7 óra teljen el.) Ha úgy érezzük, hogy megéheztünk, rágjunk el egy almát, kapjunk be pár szem mandulát vagy diót; de semmiképp se együnk többet, mint amennyi szükséges, és ne is az édességek közül válogassunk tízóraira.

Ebéd: a köret becsapós

Sokan ott rontják el, hogy úgy gondolják, elég, ha arra odafigyelnek, hogy az ebédre fogyasztott hús sovány legyen. Így csirke- vagy pulykamellet, esetleg halat választanak disznó vagy marha helyett; köretnek azonban hasábburgonyát, tésztát vagy kenyeret esznek. Pedig egy fogyókúrázó sokkal kevésbé tesz keresztbe a diétájának, ha sertéskarajt és grillzöldségeket, mintha tenger gyümölcseis spagettit ebédel.

Édességet csak ritkán és legfeljebb desszertnek

Ha semmiképp sem tudunk lemondani az édességről, néha ehetünk belőle, de csak mértékkel és csak desszertnek. A legrosszabb, amit tehetünk, ha főétkezés helyett fogyasztunk el egy szelet csokitortát, nem pedig utána. Egyrészt ilyenkor sokkal jobban megemelkedik az inzulinszint, hiszen a szervezetnek rengeteg cukrot kell lebontania, mintha a főétellel előkészítettük volna a terepet. Másrészt, ha farkaséhesek vagyunk, könnyen lehet, hogy lecsúszik még egy szelettel. Ha valami édesre vágyunk ebéd után, együnk inkább gyümölcsöt. Ha ez nem megfelelő desszert, hetente egyszer-kétszer fogyaszthatunk édességnek pár kocka valódi étcsokoládét vagy olyan süteményt, amelyben minél kevesebb finomított szénhidrát (gabonaliszt és kristálycukor) van. Néhanapján azért tényleg bűnözhetünk egy kicsit. Sanyargatni nem érdemes magunkat, mert ha túl szigorú szabályokat állítunk fel, annál nagyobb az esélye, hogy meg fogjuk szegni őket.

Vacsorára csak valami könnyűt

A bőséges reggeli és a közepes adag ebéd után a vacsora legyen könnyű, például egy saláta csirkemellel vagy hallal; néhány szem gyümölcs vagy olajos mag. Lehetőleg lefekvés előtt három órával már ne együnk; ugyanis a szervezetnek ilyenkor már másra kell koncentrálnia, nem az emésztésre. Hajnalban pedig főleg ne lopózzunk ki a konyhába nassolni.

Ha kell egy kis segítség

Ha betartjuk a fentieket, majdnem biztos, hogy sikeres lesz a fogyókúránk. De persze igénybe vehetünk némi segítséget is, hogy gyorsabban elinduljon a fogyás, ami pedig tovább motivál majd. Részt vehetünk például egy kozmetikai fogyasztó kezelésen, vagy szedhetünk fogyasztó kapszulát is. Utóbbinál azonban ügyeljünk arra, hogy csak természetes anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőt válasszunk.

hatsokapu.hu Életmód