Róma az ellentétek városa. A több ezer éves kultúra és a modern élet oly természetességgel fér meg egymás mellett, mint kevés helyen, a világon. Bár az örök város utcáit mostanság Lamborghinik és Alfa Rómeók koptatják, és a tógás rómaiakat is felváltották az Armani öltönyös turisták, ma is árad belőle a nagyság, a hatalom az elpusztíthatatlanság: térdre kényszeríti a látogatót.

Valóságos kultúrsokk! Lépten-nyomon ókori és középkori műemlékekbe botlunk. Fenséges paloták, diadalívek, Piazzák, bazilikák, termek rejtik Raffaello, Sanzio, Bernini, Boticelli, Caravaggio és Michaelangelo műveit. Róma neve összeforrt a szökőkutakkal, az Angyalvárral, a Spanyol lépcsővel, a Colosseummal és a Forum Romanummal, a Pantheonnal és a keresztény katakombákkal.

Ezek azok, melyeket egyetlen Rómába látogató sem hagyhat ki.

Róma látnivalók - Colosseum

Róma talán az egyetlen olyan város, mely szinte semmit nem változott az elmúlt évtizedekben. Ma is pont úgy néz ki, mint a hatvanas években, mikor Fellini mester az Édes életben fürdeni küldte Ekberg kisasszonyt a Trevi kútba, és ezeken az utcákon száguldott végig Vespájával Audrey Hepburn. Ám Rómát épp ezek, az állandóság és az ellentétek teszik felejthetetlenné. Apropó Trevi! A kútba naponta turisták ezrei hajigálnak érméket, háttal állva, a válluk felett, hogy – hiedelmük szerint – visszatérhessenek Rómába. A lelkesedés még azokat is elkapja, akik egyébként nem babonásak. (Azért a kutat szemből is illik megnézni, mert káprázatos.) Egyébként a pénz felének sorsa kevésbé romantikus: az a takarító cég halássza le, amely gondoskodik a kút és környéke tisztaságáról. A másik felét, pedig a Caritas katolikus jótékonysági szervezet kapja.

No, de ha már romantika, akkor tegyünk egy sétát éjjel a kivilágított városban. Teljesen más arcát mutatja. Ha valamihez értenek az olaszok, az pont ez: „dolcsevitá”, fényár, enoteca-kból kiszűrődő halk zene, nosztalgia, virágtenger. A csábítás teljes arzenálját felsorakoztatják, így a komorabb lelkületű vándorok is hamar bűvöletbe esnek, ha nem figyelnek.

hatsokapu.hu Utazás